Tuumapuu

Tuumapuu
Hannamari Kärki
Kivikyläntie 851
23100 Mynämäki
0400-905619
hannamarikarki@gmail.com
y 2172349-4

keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Karjalan kirkko,Mynämäki

Kiirettä on piisannut kun blogin päivityskin on jämähtänyt vuoden takaisiin tapahtumiin.Masku ja Sauvo ovat jo menneen talven lumia.Keväällä ryhdyimme Teijan kanssa Karjalan kirkolla,Mynämäellä, ulkopokien,karmien ulkopintojen ja ulko-ovien kunnostustöihin. Tälläkertaa olemmekin olleet puukirkossa töissä, eikä työmaalla ole muita urakoita käynnissä. Kirkko on todella kaunis sisältä maalattuine,piiluttuine seinineen.Kellotorni on rakenteeltaan pystyhirsinen.

  Salin karmit koostuvat ´ikkunaryhmistä`.Erikokoisia pokia on viisi ja yksi karmi sisältää 15 pokaa.Yhdestä pokasta löytyi kirkon rakentamisvuoden luku 1869,josta voikin päätellä pokien olevan alkuperäiset. Nämä 150 vuotta vanhat pokat ovat priimakuntoisia eikä yhdestäkään löytynyt lahovaurioita.Kyllä ne on olleet taitavia ja viksuja silloin ennen kun eivät ole nauloja tai kulmarautoja käyttäneet. Nehän ne puupokat lahottavat lateksin ja silikonin kanssa.
  Jos salin pokissa lahovaurioita ei ollutkaan, niin tornin pokat ja koristeet aiheuttivat ongelmia.
Kun tornin yläpokien pohjatöitä aloitettiin huomattiin että A.pokat olivatkin sisä- ja ulkoseinän välissä ja B. kaksi niistä oli niin pahasti alareunoistaan lahonneet että ne piti saada irti. Ja sehän ei käynyt ihan siitä vain, vaan seinä piti purkaa kahden pokan välistä. Sen lisäksi iso osa koristeista oli irrallaan,monessa haljenneessa osassa tai lahonneet. Uusia pohjapaloja,ikkunalistoja ja leveää koristelistaa tehtiin monta metriä. Muutamia laseja oli rikki ja niitä pokia mitä ei irrotettu jouduttiin lasittamaan 8 metrin korkeudessa henkilönostimesta käsin. 






Pääoven yläpuolelta löytyi lahonnut poka ja sen mukana lahonnut karmi.










Tornin hautausmaan puoleiselta sivulta, karmin koristeiden, kruunun,alta löytyi kaksi lahonnutta vaakaponttilautaa.Jouduimme purkamaan osan koristeista että saimme laudat vaihdettua.
Viereiseltä seinustalta ylhäältä,löytyi lahonnut poka, karmilautoja ja karmi.

Nyt,syyskuussa aurinkoisessa ja lämpimässä kelissä,työ alkaa valmistua ja viimeisiä maalikerroksia tehdään kirkon eteläseinällä.
Toinen seinusta on kokonaan valmis ja kunnostetut pokat ovat paikoillaan.


Pokien ja karmien lisäksi kunnostamme kirkon pää- ja sivuovet. Valmis pääovi, kunnostetut pokat ja karmi näyttävät tältä:











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti